';
side-area-logo

”Pari spiikkeriä ja yksi matalaääninen voice over.”

– Äänimainonnan castingista


”Se matalaääninen miesnäyttelijä olis muuten hyvä, mutta kun se spiikkaa melkein kaikki mainokset.”

No jaa.

Harva näyttelijä näyttelee itseään, oli sitten kyseessä kotimainen tv-draama tai äänirooli Disney-leffassa. Olemme etuoikeutettuja, sillä meillä on käytössämme maamme parhaat näyttelijät ja mahdollisuus kirjoittaa heille roolihahmoja juttuihin, joita kansa haluaa kuulla.

Kesti se juttu sitten 10 sekuntia tai minuutin.
 
Miksi äänimainosten näyttelijöihin sitten liian usein suhtaudutaan spiikkeriääninä, joiden viestistä ei jää oikein mitään mieleen? Tai joiden kuuleminen saattaa pahimmillaan ärsyttää?

Koska sellaisiksi heidän virallista mainosintonaatiota noudattelevat repliikkinsä harmillisen usein kirjoitetaan. Casting on äänimainostuotannon toiseksi tärkein asia. Käsikirjoitus on edelleen se tärkein. Tarina, jossa se näyttelijä esittämä roolihahmo sitten seikkailee.


Pari ajatusta.
 
1. Vaikka kohderyhmän ytimessä olisi 25–44-vuotias nainen, ei hänen tarvitse esiintyä mainoksessa itse. Tutkimusten mukaan moni nainen pitää myös miesäänistä.

2. Käytetään spiikkerin sijasta mielummin termiä näyttelijä. Tai puhuja. Näin myös suorituksen tekevä ammattilainen osaa suhtautua rooliinsa oikein. Leikitään, ettei olla tekemässä mainosta.
 
3. Briefataan näyttelijä. Kerrotaan, missä mainos tapahtuu. Kerrotaan, millainen hänen roolihahmonsa on. Mikä hänen taustansa on? Entä hänen suhteensa muihin hahmoihin? Onko hänellä jotain salattavaa? Syökö hän tilanteessa pullaa? Luodaan viitekehys, josta hahmon ja koko tilanteen on helppo ponnistaa.
 
4. Mitä jos skipattaisiin vanha kunnon loppuspiikki? Voisiko se sisältyä hahmojen puheeseen – monologiin tai dialogiin, puhuttuun tai laulettuun? Rikotaan kaavaa. Päälle liimattu loppulitania voi mennä kuulijalta ohi.
 
5. Annetaan vapauksia. Kysytään näyttelijältä, miten hän sen luontevammin sanoisi. Sanavalinnat voivat olla suuntaa-antavia. Ideat eivät.
 
6. Pidetään mielessä, ettei se hauskoista tv-rooleistaan tunnettu näyttelijä suolla suustaan valmiita radiomainossarjoja, vaikka huumoria toivotaankin. Ne telkkariroolitkin on joku kirjoittanut.

Tiedätkö tyypit, joka ovat tosi hyviä kertomaan tarinoita? Niin mekin.

Kuunnellaan niitä.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in